Poštovani ponosni vlasnici šteneta

Ići dole

Poštovani ponosni vlasnici šteneta

Počalji  Admin taj Pon Feb 04, 2008 11:25 am

Poštovani ponosni vlasnici šteneta,

Evo malo saveta koji će Vam olakšati prve trenutke i voditi Vas kroz odrastanje Vašeg mezimca...

1. Vaš pas je očišćen od parazita dva puta do sada i zadnji put je obavljeno _______. а vakcinisan je protiv štenećaka, korone i sl... ______datum revakcine je dd.mm.yyyy. nadam se da ćete moći da nadjete iskusnog veterinara којi ćе оbаvljati vakcinacije. Nikada ne preskačite vakcinacije i ne odlažite ih!
2. Psa čistite svaka 3 ili 4 meseca tabletama koje se daju 1 na 10 kg. telesne mase psa a mogu biti/ Pratel, Cestal, Drontal... daju se bar 2 sata pre obroka jer mogu, izazvati mučninu. U Vašem je interesu da psa redovno čistite, jer samom psu paraziti smetaju ali Vama još više. Redovnim čišćenjem psa u potpunosti ćete biti sigurni da na pravi način štitite zdravlje i Vaše porodice i Vašeg psa... već ovde razmislite da li ste sigurni da ste spremni da finansirate sve potrepštine vašeg psa, jer možda će se nekad razboleti, to košta...
3. Vakcinacija psa protiv štenećaka, nakon ovih prvih revakcina obavlja se 1 x godišnje, isto tako i protiv besnila... Vakcinu protiv besnila veterinari ne daju pre 4,5 meseca, mada vlada mišljenje da usporava rast psa pa pojedini odgajivaci vakcinišu tek sa godinu dana. Na Vama je da razmislite koliki je rizik u Vašem dvorištu da pas stupi u kontakt sa zaraženom životinjom. Ako nije veliki, lično savetujem da sačekate bar do 6. meseca.
4. Ishrana pasa je jako bitna za pravilan razvoj i zdrave navike Vašeg psa. Mali štenci se hrane 3-4 puta dnevno u zavisnosti od apetita samog psa. Bar jedan obrok mora biti mlečni ALI to ne podrazumeva melko već: redak sutlijaš u koji se na kraju umeša žumance i kaščica meda. Redja palenta sa mlekom, granule namočene sa puno jogurta.. Mesni obrok sastoji se od barnog, mlevenog, junećeg mesa sa pirinčem i šargarepom,. Takodje možete 1x nedeljno pošto je ovo rasa sa severa i u svojoj sredini uglavnom živi na ribi da im ponudite nakratko barenu(5 min.) papalinu sa malo pirinča. Malom psu usitnite da ne može da odvaja. Konzervirana riba takodje može da se doda ishrani ponekad. Džigericu davati retko, jer uopste nije onako zdrava kako se misli za pse, naprotiv, često izaziva prolive. Slezinu molim Vas psu ne dajte NIKADA, i opet napominjem razmislite da li možete da priuštite sebi još jedna usta u kući... još možete da se predomislite. U ishrani možete kombinovati: škembiće, bubrege, pileća ledja dobro raskuvana, nikako masnu hranu jer će Vam pas biti bolestan, a samo lečenje skuplje je od adekvatne ishrane. Granule će Vas rešiti svih muka, adekvatne za rase srednjeg rasta biće pravilna i potpina ishrana Vašem psu koji će dugo godina biti zdrav i zahvalan. Obrok se ostavlja uvek na istom mestu, 30 minuta, a nakon toga se, pojeo pas ili ne sklanja, i pas se ne nudi do sledećeg obroka ničim. Budite dosledni i nemojte nikada hraniti psa sa stola, pas mora da zna svoje mesto i vreme za jelo. Hranjenje izmedju obrtoka stvara psa nezdravih navika u ishrani, probirača... to Vam ne treba. TAKODJE ako koristite granule koristite malo skuplje ali mnogo kvalitetnije: Royal Canin, Eukanuba, Bewi dog, Purina, Happy dog.. loše su: Čapi, Friski, Premil i slične niskobudžetne hrane.
5. Pas će vremenom izbacivati sam po neki obrok, do 6 meseci već bi trebalo da spadne na 2 obroka, moj pas je sa 3 meseca već jeo 2 obroka dnevno, a sa godinu dana dobija samo 1...
6. Vaš pas je još mali i ne može da kontroliše svoju bešiku kao veliki, nemojte tući psa zato što se upiškio, on ne može još da trpi, ali mu svaki put pokažite gde bi ste voleli da on to obavi, vremenom ćete naučiti da prepoznajete njegove signale kada i šta hoće. Štenci obično piške odmah po budjenju i nakon jela. Tada ih iznesite brzo napolje i već ste pola posla obavili. Najčešće kake rano ujutru, videćete kako se uzvrte tražeći pravo mesto. Psi su čiste životinje i oni ne vole da žive u prljavom, samo im pokažite, jer obično je greška u nama i načinu na koji im pokazujemo šta zapravo želimo od njih...
7. Nakon 2 meseca Vaš pas je izgubio dosta enzima za varenje mleka pa počnite polako da prelazite na sve druge mlečne proizvode a mleko izbacite. Pas više nije sposoban da vari mleko, ali rado će jesti sir, jogurt i sl.
8. Pas je životinja od navike i voli precizan red, koji je u današnje vreme teško ispoštovati, ali zbog njega potrudite se, jer pas svaku naglu promenu doživljava kao stres.
9. Voda je vrlo važna, i mora UVEK biti dostupna, ČISTA i na istom mestu! Da li ćete se uvek setiti da mu je sipate, ne možete da zamislite koliko brzo pas dehidrira ako nema vode. Nemojte nikada braniti psu da pije da bi manje piškio, jer to može biti pogubno za Vašeg psa...Gledajte da intervali trpljenja kod odraslog psa ne budu duži od 8h.
10. Nadam se da ćete uskoro nabaviti četku kojom ćete s vremena na vreme očetkati psa, posebno u vreme linjanja. Haski se intenzivno linja bar 2x godišnje i dlake ima da se ištrika džemper, ali adekvatnim četkanjem i brigom o dlaci taj period može znatno da se smanji.
11. Kao i svi psi haski je izuzetno neotporan na oboljenje koje prenose krpelji. Iz moje prakse najadekvatnija zaštita je preparat Front line. Ogrlice nažalost izazivaju alergije i kancerogene su.Front line se aplikuje svakih 30-40 dana i štiti od buva, krpelja i sl.
12. Ako Vaš pas počne da kija, kašlje(to obično ne liči na kašalj već kao da se pas zagrcnuo), prestaje da jede, leži stalno ili teško koristi zadnje noge HITNO ga odvedite kod veterinara, takodje pri pojavi proliva koji ne prolazi nakon djete pirinčanom vodom( kada pas ima proliv jede samo redak pirinač sa što više pirinčane vode i belo meso). Pas mora da ima bistar pogled, vlažnu i hladnu njušku i da deluje veselo.
13. Mazite Vašeg psa, budite nežni, ne izazivajte psa na agresiju ni u igranju, ova rasa ne trpi grubost i nervozu. Budite realni i dosledni: ako ne date na kravet onda nikada ne dajte psu na krevet. Nemojte menjati stavove u zavisnosti od raspoloženja. Ne odzvolite da Vam pas postane gazda u kući i svaki pokušaj sankcionišite smotanom novinom i povišenim glasom. Možete psa uhvatiti za kožu iznad vrata gde ih keruša nosi i prodrmati blago kada pogreši. Ako pas reži na Vas obrnite ga na ledja da njegov stomak bude okrenut na gore i ne puštajte ga dok se ne umiri ili ne počne uplašeno da cvili (ali ne od bola naravno) ili ne digne šape u znak predaje.
14. Vaša deca moraju sama da se postave kao viši članovi čopora. Ne možete vi to uraditi umesto njih... Objasnite deci da pas nikada ne treba da izadje iz igre kao pobednik koji je nešto oteo, ili dobio na silu. Grubost sankcionišite i kod psa ALI I KOD DECE. Svaki pokušaj da svoje male zube oštri na Vama odmah prekinite(zubi počinju da se menjaju sa 2,5-3 meseca i izuzetno ih svrbe), ponudite ih igračkom. Čim vidite da su sa njom prestali da se igraju uzmite je i sklonite jer će im tako duže biti nova i zabavna. Kada počnu da Vas grickaju recite glasno FUJ i odmah ih spustite na pod ili se udaljite. Brzo će i to proći, nemojte se uplašiti da će Vaš pas biti ujedljiv, sve to prodje kada izmene zube(do 6 mes.). Od 2,5 mes. uvedite kalcijum obavezno- “Cal-D-Phos”, Lavet, Star pet ili već koji nadjete, kada pas odraste nije neophodan, ali bar do 9 meseci pokušajte da istrajete u ovom dodatku. Kafortan je preforsiran kod nas na tržištu i precenjen, ima dosta drugih dobrih preparata... Ako Vam je kalcijum skup, kupite riblje brasno i po pola kaščice dodajte u 1 obrok. Mada ga psi izuzetno nerado uzimaju i često štrajkuju gladju kada ga osete. Možete da oljuštite opnu iz ljuske jaja, a ljusku osušite, sameljete, i dodajete u hranu to je najbolji prirodni kalcijum... Dajte psu povremeno malo pivskog kvasca, imaće divnu dlaku i nokte a i pojačaće mu apetit.
15. Nemojte da Vas začudi ako vam se pas najede ljudskog izmeta, nažalost psi to vole, a mi smo zgroženi ali šta je tu je, otvorite četvoro očiju ako u Vašoj okolini postoje mesta gde SVI to RADE... pas će nanjušiti izmet mnogo pre Vas...
16. Što pre nabavite ogrlicu, i navikavajte psa samo da je, za početak nosi oko vrata. Posle 7 dana, polako stavite povodac da se vuče za psom. Nakon 3 dana pustite psa da Vas vodi gde on hoće bez otpora, a nakon nekog vremena počnite da pružate otpor. Nemojte psa naglo vući ili cimati u početku... tek kasnije kada psa nauči šta je povodac , možete učiti psa hodu uz nogu ili sl.(ne pre 4 meseca). Haski je umetnik u bežanju, primetićete kako neće da Vam dodje na poziv kao neki vučjak na primer. Od malena mu okačite kanap od 15m i zovite ga, kada dodje pohvalite ga i ponudite nekom poslasticom(npr. mali komadić žutog sira), kada neće da dodje privucite ga do 3. mes. sami i pomazite ga... nakon 3 meseca, trebalo bi da dosta češće dolazi nego da Vas ignoriše, Ali sada već svaki put kada ne dodje nažalost mora da usledi kazna, protresanje za kožu vrata ili mali šljic po guzi prutićem ili novinama(nažalost haski se ne boji novina za razliku od većine pasa), ovo Vam pišem ne zato što sam psihopata koji voli da maltretira pse već zato što je haski izuzetno specifična rasa po ovom pitanju a ja mogu da se pohvalim da svog psa uvek i svugde mogu da pustim sa povodca. Da bi Vi mogli da šetate psa, a da Vam se vrati nakon igre, poslušajte ove savte.
17. Psa treba što više da socijalizujete, dakle, medju pse odmah nakon druge revakcine i to što više... da bi naučio da se igra sa drugim psima, a ne da kasnije izbegavate stalno druge pse jer će se on tući...
18. Vodite ga medju ljude od 3 meseca, neka ga pipaju, maze, da bi se navikao na ljude i gužvu.. možda jednog dana odete s njim u grad u šetnju a on se isprepada od gužve i ljudi, zato mislite o tome na vreme...
19. Nadam se da Vas nisam uplašila jer mi to nije bio cilj... nije sve tako komlikovano kako izgleda... bitno je da Vi želite i volite Vašeg psa i već ste pola rešili... i još 1 VAŽAN savet, prve 2 ili 3 noći ne nasedajte na njegovo cviljenje i kukanje, ostavite ga da odboluje ali i da nauči da cviljenjem i kukanjem neće baš puno postići. Bolje 2 noći ne spavanja nego trpeti 15 godina razmaženog psa.
Naravno MOJ pas spava na krevetu sa jastukom ali to je moj izbor ...
20. Važno: Haski je predator sa izuzetnim lovnim instinktom, svako pile, svinja ili mačka su za njega lovina i hrana... dakle vodite računa da obezbedite kapije i ograde. Vodjen snažnom željom da lovi u stanju je da preskače i prokopa ne bi li došao do svog cilja. Izuzetni su kopači, pa ako budete imali po koji krater posebno leti u dvorištu ne zamerite mu, on ti ima u krvi a tako se i hladi sakrivajući se u senovite rupe...
Evo još nečeg što moram da Vam napišem:
Pas nije igračka i živi do 15 godina, to je duuug period. Nažalost ponekad ga ljudi shvate baš kao igračku, koju odbacuju kada je se zasite. Razmislite da li ćete biti odgovoran vlasnik u tako dugom periodu... da li ste kratkog daha, da li ćete za 4 godine samo proći pored psa kao pored stare krpe, ili ćete se setiti da se malo poigrate sa njim...da mu operete posudu za vodu ili ga zaštitite od buva?
Ako ste u dilemi, bolje je da sada odustanete. . . odraslog loše vaspitanog i zapuštenog psa
ne samo da ja neću moći da udomim, već to ne bi mogao niko... zato danas odlučujete o jednom malom nevinom životu koji se ništa ne pita, on čak i nezna gde ga odnose...
Ako ga danas uzmete, budite spremni na veliku odgovornost i obavezu.

Ipak ga uzimate, čestitam,... uvek i u bilo koje doba možete me pitati za savet
Srećno i pozovite ponekad da čujem kako napredujete...

Vaša kuca se do sada zvala --------nadam se da ćete joj dati neko lepo ime...
Zovite je što češće po imenu, da bi ga brzo upamtila.
Zovnite je po imenu pre svake komande koju izdajete.
Ne ponavljajte komandu kao papagaj više puta, i govorite tiho,
ako Vas ne posluša znači da nije shvatio šta ste hteli i ma koliko puta ponovili on neće znati...
Ako se budete drali vrlo brzo će da nauči da Vas NE ČUJE...
Iskoristite sada dok je mali i daje šapice da ga naučite toj komandi,
svaki put je nagradite i pohvalite i evo Vam već prvog uspeha. PSU NIKADA NE DAJTE SLATKIŠE OTROVNI SU ZA PSA!!!
Ako baš morate, postoje specijalne čokoladice za pse, ali se pre toga posavetujte sa Vašim veterinarom! Svakako bi bilo lepo da se nakon par dana odlučite ko će biti veterinar vašeg psa, i odvedite psa na prvi pregled da mu se otvori karton. Ponesite i ovaj papir, pa na njega dopišite korisne savete koje će Vam dati

Admin
Admin

Broj poruka : 81
Datum upisa : 19.01.2008

Pogledaj profil korisnika http://zivotinjskocarstvo.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu