Polni ciklus pasa

Ići dole

Polni ciklus pasa

Počalji  Admin taj Pon Feb 04, 2008 1:30 am

Polni ciklus pasa

Prvi polni ciklus pojavljuje se kod kuja između 6 i 12 meseci starosti, dok mužjaci polno sazrevaju nekoliko meseci kasnije.

Poznavanje, redovno praćenje i kontrolisanje polnog ciklusa kuje je vrlo bitno za uspešan uzgoj i dobijanje kvalitetnog potomstva.

Ranije se smatralo da je obavezno pojavljivanje polnog ciklusa kuje dva puta godišnje, ali dugogorišnjim praćenjem i statistikom utvrđeno je da razmak između dva ciklusa može biti od 3-8 meseci. Kratak ciklus od tri meseca se najčešće sreće kod mladih kuja, pre prvog parenja, dok se starenjem razmak između ciklusa sve više povećava. Graviditet i period dojenja takođe povećavaju vremenski razmak između dva ciklusa.

Polni ciklus kuje je podeljen na četiri faze:

PROESTRUS (početak ciklusa)
ESTRUS (period parenja)
METESTRUS (prestanak interesovanja za mužjake)
ANESTRUS (period mirovanja)
Proestrus u proseku traje 8-10 dana ali zapažene su i znatne varijacije od 3-30 pa i više dana. Pre pojave krvavljenja kao najznačajnijeg znaka početka polnog ciklusa, kuje, pogotovo mlađe, mogu da imaju bolne grčeve, odbijaju hranu i da deluju nezainteresovano za okolinu. Takva slika može da uznemiri neiskusne vlasnike i da se oni tada za pomoć obrate veterinaru koji utvrđuje da je kuja potpuno zdrava i samo su joj polne usne malo otečene i glatke. To je znak da će se za par dana pojaviti krvavljenje. Za vreme proestrusa kuje nisu zainteresovane za mužjake i mogu biti vrlo agresivne prema njima, ali imaju nagon da češće mokre i na taj način ostavljaju "poruku" mužjacima koji su već u tim prvim danima zainteresovani za kuju i pažljivo njuše tragove koje ostavlja.

Estrus je faza u kojoj dolazi do parenja mužjaka i ženke. Pregledom stidnih usana utvrđujemo da su one splasnule i meke na dodir, a krvavljenja više nema već se javlja iscedak slične boje kao mesna supa. Kuja je vrlo zainteresovana za mužjaka, raspoložena je za igru sa njim, nastoji da ga što više privuče tako što okreće zadnji deo tela prema njemu, sklanja rep u stranu i mirno stoji dopuštajući mužjaku da je njuši, liže i naskoči na nju.

Parenje treba dozvoliti obično posle 2-4 dana od kada kuja prvi put stoji mirno pred mužjakom zato što ovlulacija (sazrevanje jajne ćelije i njeno dospeće u jajovod) traje 2-5 dana od početka druge faze polnog ciklusa. Zato bi bilo poželjno ponoviti parenje za 36-48 h. Parenje se najuspešnije obavlja u sredini u kojoj živi mužjak i to uz što manji broj prisutnih Ijudi. Ako se radi o većoj razlici u visini mužjaka i ženke, vlasnici treba da pomognu tako što će ih pridržati. Kada se spare, psi ostaju vezani od 5-10 min. pa do 30 minuta i duže. Po parenju kuju treba kraće vreme prošetati i sprečiti je da mokri.

Metestrus je faza kada kuja više ne prihvata mužjaka. Otok stidnih usana nestaje a iscetka gotovo i nema.

Anestrus je period polne neaktivnosti kuje.

Admin
Admin

Broj poruka : 81
Datum upisa : 19.01.2008

Pogledaj profil korisnika http://zivotinjskocarstvo.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu