PIROPLAZMOZA PASA

Ići dole

PIROPLAZMOZA PASA

Počalji  Admin taj Pon Feb 04, 2008 1:28 am

PIROPLAZMOZA PASA
Piroplazmoza je veoma teško oboljenje izazvano krvnim parazitima. Uzročnik ovog opakog oboljenja je parazit Piroplasma canis. Piroplazmoza pasa registrovana je u zemljama svih pet kontinenata. Bolest se javlja u periodu pojave krpelja - od proleća do jeseni.

Bolest prenose krpelji, a oni žive u travi, žbunju, napuštenim građevinama itd. Za razvoj krpelja potrebno je sadejstvo toplote i vlage. Zbog toga se krpelji najčešće javljaju posle kišnog perioda kada temperatura vazduha znatno poraste. Krpelj, koji se nije nasisao krvi, veoma teško se vidi golim okom.

Krpelji se hrane krvlju i mogu svoju veličinu povećati i za 1 0 puta kada se nasisaju krvi (1,7 cm).

U slučaju da krpelj u svom telu nosi uzročnika piroplazmoze, pri ubadanju psa da bi sisao krv, istovremeno ubacuje u krv i parazita koji napada crvena krvna zrnca. Zbog napada parazita eritrociti se raspadaju.

Inkubacija kod piroplazmoze je veoma kratka i kreće se od 5-7 dana. Oboljenje počinje naglim povišenjem telesne temperature. Zbog propadamja crvenih krvnih zrnaca nastupa anemija, a javlja se i žutica. Propali eritrociti izlučuju se mokraćom. Pas je malaksao i neveseo. Učestalo pije vodu. Očni kapci su poluzatvoreni, a sluzokoža oka je zacrvenjena. Nastaje pojačan rad srca kao i ubrzano disanje.

Kod mladih pasa smrt može nastupiti već 2-3 dana od pojave oboIjenja. Stariji psi su otporniji na infekciju. Da biste sprečili pojavu bolesti posle svake šetnje po parkovima i travnjacima, kao i posle dolaska sa izložbe, pregledajte svog psa. Možda se zadržao neki krpelj? U slučaju da je krpelj na telu, treba ga odmah skinuti. Mali komad vate natopiti alkoholom i nakvasiti mesto gde je krpelj, pa ga za 1 -2 minuta izvući. U slučaju pojave bilo kakvih kliničkih simptoma, treba potražiti pomoć veterinara.

Admin
Admin

Broj poruka : 81
Datum upisa : 19.01.2008

Pogledaj profil korisnika http://zivotinjskocarstvo.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu