Bordoska Doga

Ići dole

Bordoska Doga

Počalji  Admin taj Sub Jan 19, 2008 10:44 am

BORDOЕ KA DOGA

NASTANAK PASMINE

MatiДЌna zemlja BordoЕЎkih doga je Francuska a ime su dobile po gradu Bordeauxu.
O samom porijeklu postoji nekoliko razliДЌitih verzija no niti jedna nije potpuno pouzdana. Neki smatraju kako bi mogle biti porijeklom od grДЌkih molosa. Drugi pak smatraju kako potjeДЌu od mastiffa koje su Alani vodili prilikom svojih pohoda po Europi. Kao dodatne opcije spominje se i izravno porijeklo od psa iz Akvitanije i izravno porijeklo od psa iz Burgosa.
U proЕЎlosti, onim dijelom koji je poznat, sluЕѕile su za lov na krupnu divljaДЌ, posebno na medvjede i divlje svinje. Zbog izuzetne snage bile su i borbeni psi prvenstveno u cirkusima gdje su zabavljale publiku u borbama s bikovima, medvjedima ili drugim psima.
Krajem srednjeg vijeka vrlo ih mnogo koriste kao goniče stoke i kao osobne čuvare. Za trajanja Francuske revolucije, u ulozi čuvara, mnoge su Bordoške doge stradale braneći svoje bogate vlasnike što ih je dovelo do samog ruba izumiranja. Od potpune propasti spašava ih Raymond Triquet osnovavši French Dogue de Bordeaux Club.
Nešto kasnije, kroz dvadeseto stoljeće, pokušala ih je koristiti francuska policija ali su se pokazale neprikladnima jer tvrđi odgoj od njih stvara agresivna i krvoločna psa.

DANAS
Danas su Bordoške doge prvenstveno kućni psi sposobni obraniti svoju obitelj i njen teritorij u svakom trenutku. Pametnom selekcijom uklonjena im je davna krvoločnost i ukoliko nisu potencirane grubim odgojem Bordoške su doge gotovo idealan pratilac i odličan partner djeci u igri. Imaju, što je posebno interesantno i poželjno u ulozi kućnog ljubimca, određene simpatije prema svemu što je malo pa se posebno dobro slažu sa djecom i manjim kućnim ljubimcima.
Pogodne su i kao psi za obranu i psi ДЌuvari, no tu treba kod odgoja i obuke biti posebno oprezan kako ne bi postale preoЕЎtre.
BordoЕЎka je doga kao pasmina priznata od strane: ANKC (Australian National Kennel Club), FCI (Federation Cynologique Internationale), NKC (National Kennel Club), NZKC (New Zealand Kennel Club) i CKC (Canadian Kennel Club).

NARAV
Tipično za Bordoške doge svakako je ljubav kojom se vežu za svojeg vlasnika i njegovu obitelj. Osim pozitivnog odnosa prema članovima obitelji i spremnosti da brane i njih i kuću ova simpatija ide toliko daleko da premalo pažnje doživljavaju kako kaznu što može biti problem ukoliko je vlasnik često odsutan.
Inače su Bordoške doge psi kojima su pažljivom selekcijom popravili prvotnu agresivnost pa su danas uravnotežene i mirne, no i dalje svjesne svoje velike snage te su iznimno hrabre i ne laju puno. Pažljive su i tolerantne, posebno prema djeci i prema manjim kućnim ljubimcima prema kojima se, iz nekih vlastitih simpatija, posebno nježno i zaštitnički ponašaju.
Prema strancima su nepovjerljive i spremne neustraЕЎivo braniti svoj teritorij i svoju obitelj. MuЕѕjaci su neЕЎto oЕЎtriji prema drugim muЕѕjacima no ispravnom se socijalizacijom prilagoД‘avaju bez problema.
Bordoške doge potpuno sazre tek nakon dvije godina i nakon toga više nisu razigrane i znatiželjne već postanu mirnije i nekako dostojanstvenije.

ODGOJ, SOCIJALIZACIJA
BordoЕЎke je doge lako odgojiti i socijalizirati ukoliko se ima na umu koliko vole i koliko se veЕѕu za svojeg vlasnika i njegovu obitelj. Vole uДЌiniti svako dobro te im treba uz pohvalu dati do znanja kada su to i uДЌinile. Ovakvim naДЌinom i jednostavnim naredbama lako se usmjeravaju i uДЌe. Ipak, trebaju vlasnika i obitelj koji su i sami dovoljno psihiДЌki snaЕѕni kako bi vladali ovim velikim i snaЕѕnim psima.
Kazne gotovo da i nisu potrebne no dođe li do toga bit će dovoljno samo lagano povisiti glas ili ih na kratko ostaviti nasamo tako da shvate da je to kazna. Zbog vlastitog osjećaja da premalo pažnje doživljavaju kao kaznu ovaj će potez još više naglasiti bit i drugi put više vjerojatno neće biti potrebno ponavljati. Ne smije im se popuštati a eventualan strah ili zazor od njihove veličine mogao bi ih zbuniti i dovesti u situaciju da si same postavljaju pravila što ipak ne valja.
Dobro se slažu sa drugim kućnim ljubimcima i praktički nemaju potrebu svađanja ili napadanja. Prema strancima su prirodno suzdržana ali kada im se da do znanja da je sve u redu prihvaćaju njihovu nazočnost bez ikakva problema.

Admin
Admin

Broj poruka : 81
Datum upisa : 19.01.2008

Pogledaj profil korisnika http://zivotinjskocarstvo.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu